Αποστολή στο Παμπουκαλέ της Τουρκίας

Ηταν ένα νεαρό κορίτσι άγαμο και άσχημο. Δεδομένου ότι κανείς δεν ήθελε να την παντρευτεί, αποφάσισε να αυτοκτονήσει και να πηδήξει από μια τραβερτίνη (ταράτσα από ασβέστη), σε μια φυσική πισίνα. Τελικά όμως γλύτωσε και δεν πέθανε.

 Το ιαματικό νερό τη μεταμόρφωσε σε μια πολύ όμορφη κοπέλα με αποτέλεσμα να τραβήξει τη προσοχή του άρχοντα της Ντενιζλί ενώ περνούσε. Αμέσως εκείνος ερωτεύτηκε την όμορφη κοπέλα και σύντομα παντρεύτηκαν.

Ετσι πέρα από τις θεραπευτικές ιδιότητες ακόμα και σήμερα οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το νερό τους χαρίζει ευεξία και ομορφιά.

ΠΑΜΟΥΚΑΛΕ , σημαίνει "κάστρο από βαμβάκι" είναι ένα θαύμα της φύσης και βρίσκεται στην επαρχία Ντενιζλί στη νοτιοδυτική Τουρκία., στη πλαγιά ενός λόφου. Η πόλη διαθέτει ιαματικές πηγές και travertines, ταράτσες των ανθρακικών ορυκτών που άφησε η ροή του νερού. Βρίσκεται στην εσωτερική περιοχή του Αιγαίου στην

Τουρκία, στην κοιλάδα του ποταμού Μεντερές, η οποία έχει ένα εύκρατο κλίμα σχεδόν όλο το χρόνο. Η μακρόχρονη εναπόθεση ασβεστούχων αλάτων από τις θερμές ιαματικές πηγές της περιοχής έχουν δημιουργήσει ένα κατάλευκο (σαν ...χιονισμένο) τοπίο, ενώ με το νερό που αναβλύζει δημιουργούντας φυσικές πισίνες στις αβαθείς λεκάνες.

Κατά την περιήγηση στο Παμουκαλέ είναι υποχρεωτικό για όλους τους επισκέπτες να βγάλουν τα παπούτσια τους, το μπάνιο απαγορεύεται αλλά όχι και να περπατήσεις εκεί που τρέχει το νερό.

Η αρχαία πόλη της Ιεράπολης χτίστηκε πάνω από το λευκό "κάστρο", το οποίο έχει συνολικά περίπου 2.700 μέτρ μάκρος, 600 m πλάτος και 160 m ύψος. Είναι ευδιάκριτη από τους λόφους που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της κοιλάδας στην πόλη Ντενιζλί, 20 χιλιόμετρα μακριά.

Ο τουρισμός ήταν και είναι μια τεράστια βιομηχανία. . Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι κάνουν μπάνιο στις πισίνες της περιοχής. Στα μέσα του 20ου αιώνα, τα ξενοδοχεία που χτίστηκαν πάνω στα ερείπια της Hieropolis, προκάλεσαν σημαντικές ζημιές. Όταν η περιοχή κηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς τα ξενοδοχεία κατεδαφίστηκαν και οι δρόμοι αντικαταστάθηκαν από τεχνητές πισίνες. Απαγορεύεται η κυκλοφορία με παπούτσια προκειμένου να διαφυλάσσεται η προστασία του περιβάλλοντος..

Αρχαιολογικό μουσείο

Το σημερινό Αρχαιολογικό μουσείο έχει εγκατασταθεί στα άλλοτε αρχαία λουτρά της Ιεράπολης , από το 1984. Σε αυτό το μουσείο, μαζί με ιστορικά αντικείμενα από την Ιεράπολη, υπάρχουν αντικείμενα από την Λαοδικεία , Τρίπολη, και σε άλλες επίσης πόλεις της κοιλάδας Çürüksu. Εκτός από αυτά, το μουσείο έχει ένα μεγάλο τμήμα αφιερωμένο στα αντικείμενα που βρέθηκαν στην Beycesultan Hüyük που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο όμορφα έργα τέχνης από την εποχή του Χαλκού. Ρωμαικό θέατρο Βρίσκεται στο μέσο της Ιεράπολης και είναι πολύ καλά διατηρημένο. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού στο 2ο μ.Χ. αιώνα.. Το Ρωμαϊκό Θέατρο είχε χωρητικότητα 8500 - 10000 θεατές .Εδώ πραγματοποιούνταν συναυλίες, θρησκευτικές τελετές και αγωνίσματα. Πρόσβαση : To Παμούκαλε βρίσκεται νότια της κεντρικής περιοχής του Αιγαίου στην Τουρκία. Είναι περίπου 19 χιλιόμετρα σε πόλη Ντενιζλί και 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο από τη πόλη του Κουσάντασι. Ο ταξιδιωτικός οργανισμός Signature travel πραγματοποιεί επισκέψεις στο Παμούκαλε με ορμητήριο τη πόλη Κουσάντασι στα οργανωμένα πακέτα του καλοκαιριού καθώς επίσης με το ειδικό πολιτιστικό πρόγραμμα «GOLDEN AGE» από Σεπτέμβριο 2010 έως Απρίλιο2011

 Πληροφορίες: στα τηλέφωνο 210 3245620 και

 www.signature.gr

Διεύθυνση: Μητροπόλεως 26-28 Σύνταγμα

Share |