Απολογείται ο 32χρονος που σκόρπισε το θάνατο στη Νορβηγία

Σε λίγες ώρες θα οδηγηθεί στον δικαστή ο 32χρονος Αντερς Μπέριγκ Μπρέιβικ, ο οποίος ευθύνεται για το θάνατο 93 ανθρώπων στη Νορβηγία, μετά την επίθεση στο νησί Ουτόγια, την Παρασκευή το απόγευμα. Οπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θυμάτων στο νησί Ουτόγια είναι και ο ετεροθαλής αδελφός της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε-Μάριτ. Εν τω μεταξύ, από νεώτερα στοιχεία που ήλθαν στη δημοσιότητα προκύπτει πως ο 32χρονος σκόπευε να σκοτώσει την πρώην πρωθυπουργό Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ. Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα Aftenposten, ο Μπρέιβικ είπε στην κατάθεσή του στην Αστυνομία ότι ήθελε να σκοτώσει την Μπρούντλαντ κατά την επίσκεψή της στο νησί την Παρασκευή.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει την παράταση της κράτησης του δράστη, έως ότου γίνει η δίκη τις για τις ανθρωποκτονίες που ο ίδιος ομολόγησε ότι τέλεσε. Πριν παρουσιαστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ο δράστης θα εξεταστεί από ψυχολόγο, αν και, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, πιστεύει ότι δεν έκανε κάτι το επιλήψιμο.

Ο συνήγορος του 32χρονου, Γκέιρ Λίπεσταντ υποστήριξε πως με τις πράξεις του ο Μπρέιβικ ήθελε «να αλλάξει την κοινωνία, να πλήξει την κοινωνία, τα θεμέλιά της και τον τρόπο που κυβερνάται», συμπληρώνοντας πως ο δράστης θεωρεί τις πράξεις του «απεχθείς, αλλά απαραίτητες» κι αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω τα κίνητρα του πελάτη του.

Οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται, καθώς δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχε και συνεργό, αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι έδρασε μόνος. «Λέει ότι έδρασε μόνος του, αλλά η αστυνομία πρέπει να διασταυρώσει τα όσα λέει. Κάποιες από τις καταθέσεις μαρτύρων στο νησί μάς κάνουν να μην είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι ο δράστης ήταν ένας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, υπογραμμίζοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι.

Εντωμεταξύ, νέα, συγκλονιστικά στοιχεία προκύπτουν από τις νεκροψίες στις σορούς των 93 θυμάτων, αφού οι ιατροδικαστές λένε πως ο δολοφόνος, προκειμένου να προξενήσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στα θύματά του, χρησιμοποίησε επίτηδες ειδικές σφαίρες, τις λεγόμενες και «ντουμ ντουμ», που εχουν το χαρακτηριστικό πως «ανοίγουν» κι εκρήγνυνται ΜΕΣΑ στο σώμα του θύματος, προκαλώντας τη μέγιστη εσωτερική αιμορραγία.
TO BHMA
Share |