Αποκάλυψη: Ο χυμός παντζαριών "απογειώνει" τον εγκέφαλό μας!

Όσοι διάγουν καθιστική ζωή και θέλουν να ξανανιώσουν τον εγκέφαλό τους, καλό είναι να αρχίσουν την γυμναστική, φροντίζοντας όμως να πίνουν ένα ποτήρι χυμό παντζαριών πριν από την προπόνηση.

Αυτό συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι σε μικρή μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι ο συνδυασμός αυτός βελτιώνει τόσο πολύ την λειτουργικότητα του εγκεφάλου, ώστε τον επαναφέρει σε επίπεδα που φυσιολογικά παρατηρούνται σε νεαρούς ενήλικες.

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journals of Gerontology: Medical Sciences, συμμετείχαν 26 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν, είχαν υπέρταση και έπαιρναν έως δύο φάρμακα την ημέρα γι’ αυτήν.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Wake Forest, στο Γουΐνστον-Σάλεμ της Βόρειας Καρολίνας, τους ζήτησαν να γυμνάζονται επί έξι μήνες, τρεις φορές την εβδομάδα με μέτρια ένταση, κάνοντας επί 50 λεπτά βάδην σε έναν κυλιόμενο διάδρομο.

Μία ώρα πριν από κάθε προπόνηση έπρεπε να πίνουν χυμό από παντζάρια, ο οποίος στους μισούς από αυτούς ήταν επεξεργασμένος ώστε να μην περιέχει νιτρικά άλατα.

Τα παντζάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το συστατικό, το οποίο όταν καταναλώνεται μετατρέπεται πρώτα σε νιτρώδη άλατα και έπειτα σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το νιτρικό οξείδιο μπορεί να βελτιώσει τις αθλητικές επιδόσεις σε όλες τις ηλικίες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η γυμναστική ασκεί «νευροπλαστικές επιδράσεις» στον γηράσκοντα εγκέφαλο, καθώς και ότι η κατανάλωση χυμού από παντζάρια διεγείρει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις.

Έτσι, θέλησαν να εξετάσουν εάν ο συνδυασμός των δύο παρέχει πρόσθετα οφέλη - γεγονός που ως φαίνεται ισχύει, αφού η μελέτη τους έδειξε σημαντικά οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντών που έπιναν τον μη επεξεργασμένο χυμό.

Οι ερευνητές με επιβλέποντα τον δρα Γ. Τζακ Ρετζέσκι, καθηγητή και διευθυντή στο Εργαστήριο Συμπεριφορικής Ιατρικής του Τμήματος Υγείας & Επιστήμης της Αθλήσεως στο Wake Forest, λένε ότι παρότι τα νέα ευρήματα πρέπει να επαληθευτούν, υποδηλώνουν ότι η διατροφή καθώς μεγαλώνουμε μπορεί να έχει ζωτική σημασία για την υγεία του εγκεφάλου και την διατήρηση της σωματικής ανεξαρτησίας μας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Η Φρουτεμπορική ΜΥΛΩΝΑΣ λειτουργεί από το 1955 από τον ιδρυτή Γρηγόριο Μυλωνά μέχρι και σήμερα.

Ο Θύμιος Μυλωνάς  γιός του ιδρυτή ,είναι ένας επιχειρηματίας με όραμα και κάθε καινούριο μαγαζί που δημιουργεί είνα… ένα ακόμα στολίδι για τα φρούτα και λαχανικά. Το νέο του απόκτημα στην Γλυφάδα, από την πρώτη επίσκεψη σας μπορείτε να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι,την πληρότητα σε αρμονία με την ποιότητα.

Η τρίτη γενιά της οικογένειας ΜΥΛΩΝΑ με περισσότερες σπουδές, νέες ιδέες και διάθεση για δουλειά συνεχίζει με το δικό της ζήλο, να επιλέγει τα καλύτερα προϊόντα και βρίσκοντας τους καλύτερους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα.

Να τονιστεί ότι τα καταστήματα ΘΥΜΙΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ αποτελούν την πρώτη και μεγαλύτερη αλυσίδα οπωροπωλείων στην Ελλάδα. 

Βρείτε τα  εδώ:

ΒΟΥΛΑ Λ. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 185
Π. ΦΑΛΗΡΟ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ 99
ΝΕΑ ΦΙΛΟΘΕΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ 47
ΙΛΙΟΝ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 32
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Λ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 399
ΑΧΑΡΝΑΙ Λ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 93
ΓΛΥΦΑΔΑ Λ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ
Π. ΦΑΛΗΡΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ ΓΟΥΝΑΡΗ 170
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 161

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share |