Απαγορεύουν το κάπνισμα και στην παραλία

Έρχονται νέα, ακόμα πιο σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος. Μην ανησυχείτε οι θεριακλήδες. Δεν αναφερόμαστε στην Ελλάδα, όπου άλλωστε παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος δεν πολυεφαρμόζεται η σχετική απαγόρευση, αλλά στην Αυστραλία.

Εκεί, στην μακρινή χώρα των καγκουρό, μετά την απαγόρευσή του σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά ακόμα και στα... γήπεδα, το μέτρο αρχικά επεκτάθηκε στα αυτοκίνητα με παιδιά (κάτι που υπάρχουν σκέψεις να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα), ενώ τώρα επιβάλλεται και σε υπαίθριους χώρους.

Η απαγόρευση του τσιγάρου θα ισχύει ωστόσο όχι μόνο σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες αλλά ακόμα και σε παραλίες και πεζόδρομους. Από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορευτεί το κάπνισμα στις δημοφιλέστερες παραλίες της Μελβούρνης, και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο 200 δολαρίων.

Όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του νέου μέτρου, η επέκταση της απαγόρευσης έχει να κάνει και με την ρύπανση της θάλασσας και της παραλίας. «Κάθε χρόνο μαζεύουμε από τις παραλίες δεκάδες τόνους σκουπίδια και κυρίως αποτσίγαρα» λένε τοπικοί δήμαρχοι και προσθέτουν ότι έτσι θα γίνει και οικονομία, καθώς ο καθαρισμός κοστίζει σε κάθε δήμο περίπου 800.000 δολάρια.

Πάντως, η απαγόρευση θα έχει εξάμηνη «δοκιμαστική» διάρκεια στην διάρκεια της φετινής καλοκαιρινής περιόδου στην Αυστραλία, που αρχίζει αυτές τις μέρες (λόγω νοτίου ημισφαιρίου). Οι καπνιστές αντέδρασαν πάντως έντονα στην απαγόρευση, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διαμαρτύρονται για υπέρβαση αρμοδιοτήτων από τους δημάρχους.

 

star.gr

Share |