Άνετη νίκη για τον Πούτιν

Ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα η νίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν στις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 63,75%.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Βλαντιμίρ Τσουρόφ και διευκρίνισε πως το ποσοστό συμμετοχής έφτασε στο 65,3% των 110 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Όμως ο Πούτιν, παρά το μεγάλο ποσοστό που συγκέντρωσε, δεν θα μπορέσει να αποφύγει την απώλεια νομιμότητας στη διάρκεια της τρίτης του θητείας στο Κρεμλίνο, εκτιμά ο ρωσικός Τύπος.

"Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κέρδισε τις προεδρικές με μεγάλη διαφορά", όμως η εξουσία "δεν θα καταφέρει να αυξήσει την νομιμότητά του", η οποία πλήττεται από τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, γράφει η οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

Για την εφημερίδα Nova?a Gazeta της αντιπολίτευσης, "το διάλειμμα τελείωσε".

"Μπορούμε να διεξάγουμε εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον λαό", επισημαίνει η εφημερίδα.

"Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν με έναν τρόπο που δεν διασφαλίζει τη νομιμότητα του νικητή", επισημαίνει ο αθρογράφος της εφημερίδας Κίριλ Ρογκόφ.

Η εφημερίδα Novye Izvestia υπογραμμίζει πως οι πολίτες που ήταν αντίθετοι με την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο μπορούν επίσης να "γιορτάζουν τη νίκη τους" γιατί ο ρώσος πρόεδρος θα πρέπει πλέον να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν την άποψη της μειοψηφίας.

Για την κρατική Rossi?ska?a Gazeta, "οι εκλογές ήταν η στιγμή της αλήθειας" για τη Ρωσία.

Τέλος, σύμφωνα με την Nezavissima?a Gazeta (NG), το στοιχείο που προκαλεί έκπληξη στις εκλογές αυτές είναι η τρίτη θέση που κατέλαβε με ποσοστό 7% ο "πρωτάρης" στην πολιτική δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Προχόροφ, ο οποίος ξεπέρασε βετεράνους όπως ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι και ο Σεργκέι Μιρόνοφ.

Στο μεταξύ, με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο της Μόσχας, μετά τη νίκη του Πούτιν. Οι δείκτες RTS και Micex αυξήθηκαν κατά 0,25% και 0,34% αντίστοιχα.

"Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα περιορίζεται", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Aton.

"Δεν υπάρχει ακόμα σιγουριά για τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν μετά τις εκλογές, αλλά το πολιτικό ρίσκο των τελευταίων μηνών θα πρέπει να μειωθεί και να υπάρξει στήριξη προς τις ρωσικές αγορές", υπογραμμίζει αναλυτής της τράπεζας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Share |