Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί

Προς αναστολή των κινητοποιήσεών τους (χορήγηση φαρμάκων τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους) προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί της χώρας έπειτα από την πρόταση της κυβέρνησης για τμηματική αποπληρωμή  -μέσα στο επόμενο τρίμηνο-  των 400 εκατ ευρώ που τους οφείλει.

Οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση την Τρίτη στο υπουργείο Εργασίας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη, του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη και του υφυπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) έλαβαν τη διαβεβαίωση από τους συνομιλητές τους ότι θα εξοφληθεί μεθαύριο Πέμπτη 5 Ιανουαρίου το ποσό των 200 εκατ ευρώ –πρόκειται για το ποσό που οφείλει στους φαρμακοποιούς ο ενιαίος ασφαλιστικός φορέας Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). 

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού, αυτή θα γίνει με την καταβολή της πρώτης δόσης της δανειακής σύμβασης και με απώτατο χρονικό σημείο την 30η Μαρτίου.

Αναστολή εισηγείται ο ΠΦΣ

Με επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου πρότεινε στους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους την αναστολή των κινητοποιήσεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά σε ό,τι αφορά τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (ΝΑΤ, Ταμείο Επιστημόνων, Υπαλλήλων Τραπεζών και ΔΕΚΟ κα) εισηγείται ο κάθε σύλλογος να λάβει τις δικές του αποφάσεις, και αφού εκτιμήσει τα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο.

Η πρόταση του προέδρου του ΠΦΣ ουσιαστικά «ανοίγει» τον δρόμο για συνέχιση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα και τον Πειραιά καθώς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι των συγκεκριμένων περιοχών παραμένουν αμετακίνητοι στην αρχική απόφασή τους για χορήγηση φαρμάκων μόνο τοις μετρητοίς στους ασφαλισμένους.

protothema.gr

Share |