Αλλάζοντας σπίτι... αλλάζουμε και ζωή;

Το άγχος του αποχωρισμού που βιώνει ένα παιδί επειδή πρέπει να αλλάξει σπίτι , γειτονιά, σχολείο και φίλους είναι τόσο έντονο μερικές φορές που εκδηλώνεται με ακραίες μορφές, όπως έντονα ξεσπάσματα θυμού, άρνηση συμμετοχής στη διαδικασία της μετακόμισης, καταθλιπτικά σημάδια κ.α.

Σαν γονείς μην αγχωθείτε, άλλωστε κάθε αλλαγή στη ζωή μας συνοδεύεται από άγχος, ανησυχία και φόβο για το άγνωστο, ακόμα και για εμάς τους ενήλικες, πόσο μάλλον για τα παιδιά μας. Η μετακόμιση σε ένα καινούργιο σπίτι, γειτονιά ή ακόμη και σε μια πόλη απαιτεί την είσοδο σε «μια νέα τάξη πραγμάτων» που δεν είναι εύκολο πάντα το παιδί να διαχειριστεί.
Μερικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη μετακόμιση από ένα αγχωτικό συμβάν σε μια ευχάριστη διαδικασία.

1. Αρχικά, κάντε μια ειλικρινή κουβέντα παρουσιάζοντας τους λόγους που σας ωθούν στο να μετακομίσετε. Από την άλλη δώστε χρόνο στα παιδιά να εκφράσουν τους φόβους τους και τις ανησυχίες τους. Δείξτε κατανόηση και στηρίξτε τα, μην υποτιμάτε τα συναισθήματα τους.
2. Να είστε όλοι μια ομάδα. Καταμερίστε τις εργασίες που θα αναλάβει ο καθένας σας. Αφήστε τα να επιλέξουν τα δωμάτιά τους, καθώς και τη διακόσμηση αυτών.
3. Ενημερώστε τα και προετοιμάστε τα για το ότι είναι μια διαδικασία κουραστική και ότι η βοήθειά τους για σας είναι απαραίτητη.
4. Στο νέο σας πλέον περιβάλλον κυκλοφορείστε μαζί, γνωρίστε μαζί τόπους και ανθρώπους. Ενθαρρύνετέ το να κάνει νέες παρέες και προωθείστε το και εσείς όσο μπορείτε. Να είστε ανεκτικοί στις πιθανές, αναμενόμενες , μη θετικές αντιδράσεις που μπορεί να έχει. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι προσπαθεί να προσαρμοστεί και αυτό σε μια δική σας επιλογή.

Ελένη Στρομπούλα (M.Sc.)
Ψυχολόγος/Οικ. Σύμβουλος

Share |