Αγία Παρασκευή και Νέα Σμύρνη πρωτοστατούν στη μείωση της πλαστικής σακούλας

Μεγάλη είναι η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από τους μαγαζάτορες και τα σούπερ μάρκετ με την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους 0,04 ευρώ με το νόμο 4496/2017, που ενσωμάτωσε την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720/ΕΕ.

Άμεση ήταν η αντίδραση των δήμων Αγίας Παρασκευής και Νέας Σμύρνης καθώς μοίρασαν δωρεάν τσάντες πολλαπλών χρήσεων για να υποστηρίξουν το μέτρο.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής είχε ήδη μοιράσει υφασμάτινο σακίδιο πολλαπλών χρήσεων σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων» τον περασμένο Νοέμβριο. Ήταν μια διήμερη εκδήλωση, μέσα από την οποία τα παιδιά έμαθαν τρόπους μείωσης απορριμμάτων και επαναχρησιμοποίησης υλικών. Το 2018, ο δήμος των βορείων προαστίων συνεχίζει τη δωρεάν παροχή του υφασμάτινου σακιδίου και της μπλε επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών στο Δημαρχείο (Μεσογείων 415-417, 2ος όροφος, Διεύθυνση Περιβάλλοντος, καθημερινά 8:00-15:00, τηλ. 213 2004 570), καλώντας τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής να γίνουν αρωγοί στην προσπάθεια για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.

«Βλέπουμε με θετικό μάτι την προσπάθεια για την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους για τη χρήση πλαστικής σακούλας«, λέει στον Αθήνα 9,84 ο Γιάννης Σιδέρης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αγίας Παρασκευής. «Έχουμε μοιράσει ήδη περίπου 50, ενώ διαθέτουμε γύρω στα 250 ακόμη βαμβακερά σακίδια για τους δημότες Αγίας Παρασκευής, που έχουν οικογένειες με παιδιά γιατί κυρίως σε αυτά προορίζεται η δράση. Ενημερώνουμε για τη σημασία της μείωσης του πλαστικού. Ο κόσμος είναι μάλλον μοιρασμένος: κάποιοι το βλέπουν πολύ θετικά και άλλοι ως φορολογικό μέτρο της κυβέρνησης, όμως δεν είναι έτσι. Το πρώτο ουσιαστικό βήμα έχει γίνει ήδη, από τη στιγμή που οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ ρωτούν τους πελάτες εάν επιθυμούν πλαστική σακούλα. Σε σύντομο διάστημα εκτιμώ ότι θα αλλάξει το κλίμα».

Στη Νέα Σμύρνη, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γιώργος Κρικρής μαζί με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας και εργαζόμενους διένειμαν την προηγούμενη εβδομάδα δωρεάν τσάντες πολλαπλών χρήσεων με ενημερωτικά έντυπα. «Αυτή ήταν η πρώτη δράση, η οποία θα έχει συνέχεια στα γραφεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Νέας Σμύρνης με τη διανομή βιοδιασπώμενων σακουλών, τις οποίες προμηθεύει στον δήμο η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Αυτές έχουν διττή χρήση: προορίζονται για ανακυκλώσιμα αντικείμενα που μπορούν να απορριφθούν στους μπλε κάδους, ενώ παράλληλα αντικαθιστούν τις πλασικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ. Μέχρι τώρα, έχουν διανεμηθεί 200 τέτοιες σακούλες σε Κ.ΑΠ.Η. και χώρους αθλητικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ έχει γίνει παραγγελία για περισσότερες», λέει στον Αθήνα 9.84 ο κ. Κρικρής.

Η πρώτη αντίδραση των κατοίκων στην ενέργεια, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ενθουσιώδης. «Έχουμε καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα στα γραφεία του δήμου για σακούλες. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει απήχηση, κάτι που ήδη έχει συμβεί εδώ και αρκετά χρόνια στην Ευρώπη και την τελευταία πενταετία εφαρμόζεται και στην Αφρική (Μαγαδασκάρη και Ακτή Ελεφαντοστού). Οπότε, είναι μια επιτακτική ανάγκη να γίνει μείωση στη χρήση της πλαστικής σακούλας. Μιλώντας με εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ, βλέπω ότι έχει αρχίσει να υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση, καθώς ο κόσμος συνηθίζει να χρησιμοποιεί καροτσάκι ή πάνινες σακούλες».

Εφόσον το αρχικό εγχείρημα φαίνεται να στέφεται από επιτυχία, η συνέχεια αφορά μια άλλη «κακή» συνήθεια: «Το επόμενο βήμα, το οποίο επεξεργαζόμαστε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Σμύρνης και άλλους φορείς, είναι μια καμπάνια για τη μείωση των πλαστικών ποτηριών του καφέ στην πλατεία Νέας Σμύρνης, που χρησιμοποιούνται από 3 στις 5 καφετέριες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα υπό τη μορφή εκπτώσεων στους καταναλωτές, ώστε να μην αγοράζουν τον καφέ τους καθημερινά σε πλαστικό ποτήρι, αλλά σε επαναχρησιμοποιούμενο. Υπάρχουν καταναλωτές που πίνουν δύο και τρεις καφέδες την ημέρα σε πλαστικό ποτήρι. Έτσι, σκοπεύουμε να υπάρξει μια ανταποδοτικότητα στη μείωση των ποτηριών αυτών», καταλήγει ο κ. Κρικρής.

«Έχουμε κάνει κι εμείς παρόμοιες σκέψεις», παραδέχεται και ο κ. Σιδέρης. «Μάλιστα, έχουμε δει καλές πρακτικές από το εξωτερικό, όπου έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο καταστημάτων, όπου ο χρήστης αγοράζει τον καφέ με έκπτωση. Είναι μια κίνηση που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές».

Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται 4.3 δις πλαστικές σακούλες ετησίως με μόλις το 1% από αυτές να ανακυκλώνονται. Κάθε πολίτης χρησιμοποιεί 363 σακούλες ετησίως, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποιεί 175 σακούλες ετησίως. Στόχος είναι στα επόμενα δύο χρόνια η χρήση της πλαστικής σακούλας να μειωθεί στις 90 σακούλες ετησίως ανά άτομο, δηλαδή να προκύψει μείωση της τάξης του 75%.

Σημειώνεται ότι τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους προορίζονται για τον Ελληνικό Οργανισμός Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ. και πρώην Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.), που είναι ο αρμόδιος φορέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής για την ανακύκλωση στην Ελλάδα.

athina984.gr

Share |