Το άδοξο τέλος ενός αμφιλεγόμενου ηγέτη!

Ο θάνατος του Μουαμάρ Καντάφι σοκάρει, περισσότερο από την εκκεντρική ζωή του και τις βιαιότητες που έπραξε στα 42 χρόνια διακυβέρνησής του. Οι εικόνες που κάνουν επί τρεις μέρες τον γύρο του κόσμου προκαλούν με την ωμότητα και την απανθρωπιά τους. Κυρίως σοκάρει ο τρόπος που ο αναμφισβήτητος «ελέω θεού» ηγέτης της Λιβύης ταπεινώθηκε στα χέρια των λυσσαλέων εχθρών του.

Ο Μουαμάρ Καντάφι  -το «τρελό σκυλί της Μέσης Ανατολής , όπως τον χαρακτήριζε η Δύση- πιάστηκε ζωντανός και βασανίστηκε σαν σκυλί στα χέρια των εξεγερμένων.

Το σοκαριστικό βίντεο που κάνει τον γύρο του κόσμου, δείχνει τον Μουαμάρ Καντάφι τη στιγμή της σύλληψής του. Ο Λίβυος πρώην ηγέτης εμφανίζεται σε πολύ κακή κατάσταση, ημίγυμνος, βρώμικος, αιμόφυρτος και ημιλιπόθυμος αλλά έχει ακόμη τις αισθήσεις του. Οι εξεγερμένοι τον σέρνουν και τον χτυπούν καθώς ο ίδιος τους παρακαλεί να μην τον πυροβολήσουν.  "Τον θέλουμε ζωντανό! Τον θέλουμε ζωντανό" φωνάζει κάποιος. Αμέσως μετά ο Καντάφι βγαίνει από το πλάνο και ακούγονται πυροβολισμοί.

 

Ο ιατροδικαστής που συνόδεψε το πτώμα του στη Μιζουράτα, δήλωσε ότι η σορός έφερε τραύματα άμεσων πυροβολισμών στο στήθος και στα πόδια, ενώ πληθαίνουν οι εικασίες ότι ο αιχμάλωτος Καντάφι τελικά εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους μαχητές της νέας κυβέρνησης.
 
Παράλληλα, πολοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο ίδιος ο Καντάφι διέταξε τα μέλη της συνοδείας του να τον πυροβολήσουν, για να τον γλιτώσουν από τα βασανιστήρια και τον διασυρμό.


Το άψυχο σώμα του Μουαμάρ Καντάφι μεταφέρεται με φορείο στο νοσοσκομείο της Μιζουράτα. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε σε ένα ψυγείο κρεάτων, όπου και φυλλάσεται.

Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει ανακοινώσει επίσημα ότι ο Καντάφι συνελήφθη ζωντανός και κατά τη διάρκεια μεταφοράς του στη Μιζουράτα, οπαδοί του προσπάθησαν να τον απελευθερώσουν. Ακολούθησαν μάχες, ο Καντάφι τραυματίστηκε θανάσιμα και λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Την ίδια στιγμή, δεύτερο ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει τους εξεγερμένους να πανηγυρίζουν έξαλλα γύρω από το άψυχο σώμα του Καντάφι, περιφέροντάς το στους δρόμους της Μιζουράτα ως τρόπαιο.

Αυτή τη στιγμή το πτώμα του αδιαμφισβήτητου –μέχρι πρότινος- ηγέτη της Λιβύης, βρίσκεται σε ένα ψυγείο κρεάτων στη Μιζουράτα, ενώ η ημερομηνία και τοποθεσία στην οποία θα γίνει η ταφή του παραμένει "μυστική" για λόγους ασφαλείας, όπως υποστηρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

"Εδώ πιάστηκε ο Καντάφι σαν ποντίκι" γράφει το γκράφιτι στον αγωγό που εντοπίστηκε να κρύβεται ο πρώην Λίβυος ηγέτης . Ο Συνταγματάρχης αποκαλούσε τους εξεγερμένους "αρουραίους".

Η απάντηση όμως του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης, Μαχμούντ Τζιμπρίλ, σε ρώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το τι θα γίνει η σορός του Καντάφι, είναι η πλέον χαρακτηριστική: " «Δεν έχει καμία σημασία τι θα απογίνει, αρκεί να εξαφανιστεί»...

Real.gr

Share |