6 εκατ. ευρώ κόστισαν οι VIP πτήσεις της κυβέρνησης!

Στα 5,8 εκατομύρια ευρώ έφτασε το κόστος κινητοποίησης των VIP αεροσκαφών κι ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων για την μεταφορά μελών της κυβέρνησης και επισήμων. Σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτη σε ερώτηση των βουλευτών, κ.κ. Μ. Τζίμα και Αλ. Δερμεντζόπουλου, τα VIP αεροσκάφη κι ελικόπτερα έκαναν 136 πτήσεις, μεταφέροντας επισήμους, με συνολικό κόστος τα 5,8 εκατ. ευρώ. Έτσι, κατά μέσον όρο κάθε χρήση κόστισε περίπου 43.000 στο δημόσιο.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είχε την μερίδα του λέοντος στη μετακίνηση των επισήμων. Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Μπεγλίτη, τους τελευταίους 12 μήνες εκτελέστηκαν 134 αποστολές με διάρκεια 864,4 ωρών και συνολικό κόστος 5,8 εκατ. ευρώ.
 
«Οι πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων στο εξωτερικό επιβαρύνονται πλέον των άλλων και με τις δαπάνες αποζημιώσεων εξωτερικού των πληρωμάτων, με τα τέλη προσγειώσεως - διανυκτερεύσεως των αεροσκαφών - ελικοπτέρων σε ξένα αεροδρόμια και τις τυχόν άλλες δαπάνες που επιβαρύνουν τις πτήσεις αυτές» αναφέρεται στην απάντηση.
 
«Συγκεκριμένα, για το υπόψη χρονικό διάστημα, οι αποζημιώσεις προσωπικού από μετακινήσεις στο εξωτερικό ανέρχονται στο ποσό των 121.999,10 ευρώ και τα τέλη προσγείωσης και εξυπηρέτησης (handling, landing, parking, catering, λοιπά έξοδα) στο ποσό των 256.306,80 ευρώ» σημειώνεται.
Η αρμοδιότητα παραχώρησης των τριών αεροσκαφών VIP ανήκει στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, ενώ η εκτέλεση των πτήσεων υλοποιείται από την Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
 
Επίσης, όπως αναφέρεται στην απάντηση, ο Στρατός Ξηράς, ο οποίος δεν διαθέτει ελικόπτερα VIP, αλλά μόνο ελικόπτερα για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών, διέθεσε δύο ελικόπτερα Σινούκ (CH-47D) για την μετακίνηση της πολιτικής ηγεσίας.
TO BHMA
Share |