1ο Διεθνές Συνέδριο "Ανθρώπινη Αναπαραγωγή – Νέες Τεχνολογίες”

Οι Ελληνες γιατροί είναι πολύ μπροστά στη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης». Η εν λόγω παραδοχή, γνωστή στους ιατρικούς κύκλους, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, όταν προέρχεται από επίσημα χείλια, εν προκειμένω  από τον Ρουμάνο Υπουργό Υγείας, κ.Nicolae Băniciou. Σάββατο πρωί και στο Βουκουρέστι δεκάδες δημοσιογράφοι από έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα και τηλεόραση, συρρέουν για να καλύψουν τα αποτελέσματα από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Υγείας, κ. Μάκη Βορίδη με τον Ρουμάνο ομόλογο του στο πλαίσιο ημερίδας, που διοργάνωσαν οι Εταιρείες Αναπαραγωγής των δύο όμορων χωρών. 

Το ενδιαφέρον των Ρουμάνων είναι έντονο για την εξωσωματική γονιμοποίηση, η οποία δεν έχει εξελιχθεί ανάλογα στην πατρίδα τους. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν έλθει στο ιατρείο μου τρία ζευγάρια, που αναζητούσαν πληροφορίες για να έρθουν στην Αθήνα για εξωσωματική» θυμάται σήμερα ο γυναικολόγος- μαιευτήρας, κ. Ανδρέας Βυθούλκας, που εργάζεται στο Βουκουρέστι αλλά συνεργάζεται με την κλινική «Γένεσις» στην Αθήνα, «σήμερα, έναν χρόνο μετά τα ζευγάρια για τον μήνα Σεπτέμβριο είναι εβδομήντα δύο». Η κατακόρυφη αύξηση είναι εύλογη, καθώς το ποσοστό επιτυχίας στη Ρουμανία κυμαίνεται στο 30%, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνάει πλέον το 55%. «Εχουμε εξασφαλίσει τον ανάλογο προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτουμε από το 2015 το κόστος για τον πρώτο κύκλο εξωσωματικής» δήλωσε ο Ρουμάνος Υπουργός, προκαλώντας ευφορία σε χιλιάδες άτεκνα ζευγάρια. Εξετάζεται, μάλιστα, η δυνατότητα να χρηματοδοτείται η μετάβαση των δύσκολων περιστατικών στην Ελλάδα. 

Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι η εν λόγω διαδικασία να εξελιχθεί ως μορφή ιατρικού τουρισμού. «Ηδη έχουμε ζευγάρια που έρχονται στο κέντρο μας από τριαντα δύο χώρες» επισημαίνει ο δρ. Κώστας Πάντος, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγής και διευθυντής του «Γένεσις». Η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, καθώς συνδυάζει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, ευέλικτη νομοθεσία αλλά και δυνατότητα θερινών και χειμερινών διακοπών, καθώς οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να μείνουν για αρκετές βδομάδες στη χώρα. «Αν αυτή η τάση παγιωθεί, θα ωφελήσει μια μεγάλη γκάμα επιχειρηματιών, όχι μόνο τους γιατρούς» υπογραμμίζει ο ίδιος «τα ζευγάρια αυτά θα διαμένουν και θα κινούνται στα πέριξ των κλινικών, ενώ ιδανικά θα επιδιώξουν ολιγοήμερες διακοπές σε κοντινούς προορισμούς». 

Ωστόσο, πρόθεση των Ρουμάνων δεν είναι μόνον η... αύξηση του πληθυσμού, αλλά και η σταδιακή πρόοδος των δικών τους γιατρών. Πρόγραμμα e-learning με αντικείμενο την εξωσωματική γονιμοποίηση, προϊόν συνεργασίας μεταξύ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του "Γένεσις"

Share |