13η σύνταξη: Η νέα κατηγορία συνταξιούχων που θα τη λάβει

Ότι θα χορηγηθεί 13η σύνταξη και στους τραπεζοϋπαλλήλους που εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή, αύξηση των δόσεων από 40 σε 60 για την πάγια διαδικασία συνταξιοδότησης με χρέη, αλλά και ένταξη χωρίς αίτηση στις 120 δόσεις των ήδη συνταξιούχων που αποπληρώνουν παλαιές οφειλές προβλέπουν νομοτεχνικές βελτιώσεις του υπουργείου Εργασίας που προστέθηκαν στον νόμο για τις 120 δόσεις.

Με νομοτεχνική βελτίωση το υπουργείο Εργασίας προσθέτει στους δικαιούχους της 13ης σύνταξης και τους 7.000 – 8.000 πρώην υπαλλήλους της Εμπορικής, της Πίστεως και της Τράπεζας Αττικής, οι οποίοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή από το πρ. Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώην ΕΤΑΤ, όπως επίσης και οι συνταξιούχοι προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ έχουν ενταχθεί από 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ. Οι εν λόγω τραπεζοϋπάλληλοι έχουν αποχωρήσει με τις ευνοϊκές διατάξεις του πρ. ΕΤΑΤ και εισπράττουν προσυνταξιοδοτική παροχή μέχρι να συμπληρώσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που προβλέπει το πρ. ΙΚΑ.

Η χθεσινή νομοτεχνική βελτίωση τους εντάσσει στους δικαιούχους με την ίδια φόρμουλα που έχει ακολουθηθεί και για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους. Τη 13η σύνταξη δικαιούνται όσοι τραπεζοϋπάλληλοι του πρ. ΕΤΑΤ λαμβάνουν προσυνταξιοδοτική παροχή την 1η Μαΐου, όπως και όσοι δικαιώνονται προσυνταξιοδοτικής παροχής με δικαίωμα που ανατρέχει στην ίδια ημερομηνία.

Το ποσό της 13ης σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση το μεικτό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής. Με άλλη νομοτεχνική βελτίωση αυξάνονται από 40 σε 60 οι δόσεις για τους συνταξιούχους που θα βγουν στο μέλλον στη σύνταξη και θα αποπληρώνουν τις οφειλές τους με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Πρόκειται για την πάγια ρύθμιση που αφορά όσους ασφαλισμένους μη μισθωτούς συνταξιοδοτούνται και το χρέος τους παρακρατείται με δόσεις από τη σύνταξή τους. Με τη νέα διάταξη, όσοι δεν υπαχθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις 120 δόσεις και συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον με οφειλές που τους επιτρέπουν τη συνταξιοδότηση (έως 20.000 ευρώ στο πρ. ΟΑΕΕ και έως 15.000 ευρώ στο πρ. ΕΤΑΑ) θα μπορούν να τις αποπληρώνουν με παρακράτηση 60 δόσεων από τη σύνταξή τους (αντί για 40 που ισχύει σήμερα).

Εισάγεται επίσης και για την πάγια διαδικασία (εκτός ρύθμισης 120 δόσεων) ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης -δηλαδή μηνιαίας παρακράτησης από τη σύνταξη- στα 50 ευρώ. 

Αυτόματα η μετάπτωση 

Χωρίς αίτηση θα γίνεται και η μετάπτωση στις 120 δόσεις των συνταξιούχων που έχουν ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών με παρακράτηση των προβλεπόμενων δόσεων από το ποσό της σύνταξης.

Όπως είχε αποκαλύψει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, στις 120 δόσεις εντάσσονται και οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους και αποπληρώνουν σήμερα το χρέος τους με παρακράτηση από τη σύνταξη σε 40 δόσεις.

Όπως αναφέρει η νομοτεχνική βελτίωση, η μετάπτωση θα γίνεται αυτόματα για το υπολειπόμενο ποσό οφειλής, το οποίο θα παρακρατείται σε έως 120 δόσεις με ελάχιστο μηνιαίας δόσης -παρακράτησης 50 ευρώ. Με τη διάταξη αυτή αναμένεται να πάρουν ανάσα χιλιάδες συνταξιούχοι, που θα μπορέσουν να «αποχωρήσουν» από ένα σφιχτό πλάνο δόσεων και να απλώσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως και 10 χρόνια. 

Στόχος είναι να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του υπόλοιπου της οφειλής, να πέσει στο ύψος της μηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσό της σύνταξης που μένει στην τσέπη του συνταξιούχου.

Share |